Site icon Business Box

Gyakorlati tippek az új sütő bejáratásához és az átálláshoz

Azt gondolnánk, hogy miután végre sikerült megbirkóznunk egy új konyhai nagygép kiválasztásának és megvásárlásának bonyodalmaival, és már házhoz is hozták, nincs más dolgunk, mint kényelmes rutinnal élvezni azt. Pedig egy sütő vagy egy főzőlap esetében ekkor kezdődik csak az igazi tűzkeresztség a konyha ura vagy úrnője számára! Lássuk, mire érdemes odafigyelni az újonnan vásárolt sütő első néhány használatakor!

Legelső teendők, ha új a sütő

Egy dologról azonban ne feledkezzünk még el: nagy értékű készülékről van szó, mely szinte napi használatban lesz – érdemes rá  kiterjeszett garanciát és/vagy baleseti garanciát kötni.

Mit kell kitapasztalni először?

Különösen nehéz a dolgunk, ha egyik típusú sütőről a másikra váltunk, hiszen a gáz- és az elektromos sütő egymástól eléggé különböző elven és módon adja le a hőt, ami némiképp eltérő sütési gyakorlatot igényel a szakácstól.

Ha elektromos sütőre váltunk

Az elektromos sütő alapvetően sokkal szárazabb és egyenletesebb hőt biztosít, mint a gázsütő. 

Ha gázsütőre váltunk

Itt értelemszerűen a fordított jelenségre kell felkészülnünk: a sütő gyorsabban felmelegszik, és nem szárít annyira, mint az elektromos sütő. 

Mit süssünk eleinte, ha új a sütő?

Ahány sütő, annyiféle. Ez nemcsak a különböző típusokra igaz (gáz vagy elektromos, légkeveréses vagy alsó-felső sütésű, stb.), de egy adott típuson belül is nagyon különbözőek lehetnek egy-egy készülék működési tulajdonságai. Ezt mindenki tapasztalhatta, aki egyazon típusból vásárolt már egymás után két készüléket.

Ezért csak azt javasolhatjuk, hogy:

Ehelyett tapasztaljuk ki fokozatosan a csínját-bínját mondjuk a sült zöldségekkel és a rakott ételekkel kezdve. Ha ezekből már van annyi tapasztalatunk, hogy miben és hogyan működik másként a sütőnk, mint az előző készülékünk, nekiláthatunk kedvenc sütijeinknek is.

Tippek kényesebb tésztákhoz