Site icon Business Box

Az olajsütő előnyei

Volt idő, amikor olajsütővel csak a nyaralóhelyek kifőzdéiben találkozhattunk. A sült hekk és a szalmakrumpli utánozhatatlan illata sokakban még mindig a Balaton-parti nyaralások emlékét idézi fel. A kilencvenes években az olajsütő, másnéven fritőz azonban bekéredzkedett a háztartások konyháiba is. Akkortájt kezdtek elterjedni a mikrohullámú sütők is, így akinek mindkét gépből volt otthon egy, elmondhatta magáról, hogy modern konyhát visz. Aztán az olajsütők valahogy kikoptak a háztartásokból, a mikró viszont maradt. Pedig a fritőz még mindig praktikusabb, mint a hagyományos, serpenyős sütés, és ma már a száműzetés legfontosabb oka, a tisztítás, olajleeresztés nehézsége sem okozhat problémát. Nézzük hát, hogyan szolgálhatja az olajsütő a családot!

A fritőz nemcsak gyorsabb, de minimalizálja az olajfogyasztást is

Természetes törekvésünk, hogy minden téren minimalizálni szeretnénk a költségeket és az időráfordítást. Márpedig egy 5-7 fős családi hétvégére megfőzni az ebédet minden, csak nem takarékos. Főleg, ha rántott hal, vagy csirke szerepel a menüben, kiadós adag sült krumplival. 

Ilyen esetben több serpenyővel kell bűvészkedni, ha azt szeretnénk, hogy: 

Az olajsütőben nemcsak biztonságosabban, de takarékosabban is el tudjuk készíteni az ételt, persze ehhez nyilván szükséges némi tervezés, már a vásárláskor.

Ez így nem tűnik takarékosnak?

Nos, a serpenyős sütésnél is minimum ennyi olajat használunk, ha nem többet.

Ezután az olaj megfelelő hőmérsékleten tartása válik a legfontosabb feladatunkká:

A sütőolaj elvileg újrahasznosítható

A serpenyős sütésnél gyakorta előfordul, hogy 180°C fok fölé hevül az olaj. 

Bárhonnan is nézzük egy nagy családi ebéd alkalmával legalább fél liter sütőolajat pocsékolunk el, és ha nem vagyunk elég körültekintőek, az összes többi olaj is veszendőbe mehet.

Ehhez képest az olajsütő

A fritőzben az ételt teljesen bele tudjuk meríteni a pontosan meghatározott hőmérsékletre felhevített olajba.

FONTOS!

Ne öntsünk olajat a lefolyóba, és ne dobjuk ki a kiürült olajos palackokat. A nem hasznosítható, használt olajat ezekbe gyűjthetjük, majd a leadó pontokon, például a Coop vagy az Aldi üzleteinél, illetve a MOL kutaknál megszabadulhatunk tőle.

Az olajsütő mellett biztonságosan foglalkozhatunk mással

A folyamatok összehangolása és a rendszerszintű gondolkodás, tervezés nélkülözhetetlen része a szakácsművészetnek még egy egyszerű családi konyhában is. 

Minimum a felére csökkenthetjük a sütéssel-főzéssel töltött időt:

Ha pedig végképp nem akarunk órákat tölteni a konyhában, a forrólevegős sütőkben a főétel kompletten elkészíthető, feltét és köret együtt, egy időben, egyetlen készülékben.

Végül, de nem utolsó sorban, a serpenyő, ha megsérül, újat kell venni, az olajsütő viszont javíttatható, feltéve, ha rendelkezik baleseti garanciával.