Site icon Business Box

Borhűtők és szivartárolók nyomában

A bor értéke mondhatni egyenes arányban nő a korával, és persze az is sokat számít, hogy milyen vidékről származik és melyik kiemelt évjáratból. Amiről azonban vajmi kevés fogalma van az átlag borfogyasztónak, az a bor tárolása. A borral ellentétben a szivar már jóval kevesebb ember számára vonzó, és még kevesebben engedhetik meg maguknak az igazán jó szivarokat. Akik viszont megtehetik, azoknak a tradicionális, már-már ceremoniális szivargyújtáson kívül még egy tudást el kell sajátítaniuk: a szivar tárolásának módját. Cikkünkben ezúttal egy apró kitérőt teszünk a borhűtők és szivartárolók világába.

A borhűtők

A tökéletes borhűtő kiválasztása előtt elengedhetetlen megérteni a bor hűtésének alapelveit, szemben a hűtés szokásos formájával. Általános szabály, hogy minél könnyebb a bor, annál hidegebb az adagolási hőmérséklet. Keressünk olyan borhűtőt, ami könnyen kezelhető vezérlőpanellel és precíziós termosztáttal is rendelkezik.

A bor hűtése

A normál hűtés

A borhűtők vásárlásának minimum szempontjai

A rendelkezésre álló hely mérete

Ez alapfeltétel a megfelelő borhűtő kiválasztásánál, és nemcsak az elhelyezés, de a megfelelő légáramlás biztosítása miatt is.

A borhűtők kapacitása

A tárolandó borosüvegek mennyisége diktálja a szükséges kapacitást.

Szigetelés

Az ajtók száma

Az ajtók száma függ a berendezés méretétől és végső soron a kapacitástól. 

Kettős hőmérsékleti zóna

A kettős hőmérsékleti zónás hűtő kiváló tárolási lehetőséget biztosít a fehér és a vörös borok számára az egyes egységeken belül.

A két, külön beállítható szakasz lehetőséget ad arra, hogy egyetlen borhűtőben tároljuk a különböző bortípusokat:

Szivartárolók

Ahogy azt a filmekben sokszor látjuk, a szivarokat egy fadobozból veszik elő, és meglehetősen ceremoniális módon gyújtják meg. Amit azonban nem látunk a filmekben, az az, hogy csak azok a szivarok kerülnek ebbe a fadobozba, amit záros határidőn belül el is szívnak. A minőségi szivar ugyanis nem csupán élvezeti cikk, de komoly befektetés is egyben, amit óvni kell.

A szivar, ahogy a bor is, igényli a körültekintő tárolást, ami egyben hűtést is jelent, mert a szivar egyenletes, 21°C körüli, állandó hőmérsékletet igényel. Nem szereti sem a túl hideg, sem a túl meleg, túl száraz vagy túl párás környezetet. A profi szivartárolók éppen ezért beépített hőmérséklet-szabályozást kínálnak.

Érdekesség

Nem véletlen a borokkal való összehasonlítás, hiszen az első, hőmérséklet-szabályzást kínáló szivartárolók, lényegében átalakított borhűtők voltak.

A hűthető szivartárolók előnyei

A legtöbb tárolási típus, beleértve a fából készült dobozokat is, nem nyújtanak megfelelő szigetelést sem a hőmérséklet, sem a páratartalom ingadozása ellen. A szivartárolók többsége csak analóg higrométerrel van felszerelve, ami kalibrálás után is elég pontatlan. Ha fontos számunkra a gyűjteményünk, fektessünk be egy digitális higrométerbe. Mivel a szivartárolók légmentesen lezárt tömítéssel működnek, mindig olyan párásítót kell választani hozzá, ami kétirányú páratartalom-szabályozást kínál.

A szivar azonban a rajongók számára esztétikai élményt is jelent, ezért egyes szivartárolók lehetőséget kínálnak a szivarkollekció kockázatmentes megtekintésére. Például egy légmentesen zárt üvegkalitkában akár spanyol cédrusból készült polcokon sorakozhatnak az értékesebb szivarkülönlegességek. Ez a fajta tárolási mód azonban kissé kontraproduktív, mert a szivarok érzékenyek a napfényre.

A borhűtők és szivarhűtő/tárolók különleges igényei

Mindenképpen megéri nemcsak a bor- és szivargyűjtemény, de az eszközök, mint befektetés védelmében a kiterjesztett garancia és baleseti garancia megkötése. Akár borhűtőkről, akár hűthető szivartárolókról van szó, mindkét rendszer alapvetően elektromos. Éppen ezért célszerű ezekhez szünetmentes tápot is rendelni, hiszen egy váratlan feszültségingadozás miatt bekövetkező áramkimaradás veszélyeztetheti értékes gyűjteményünk állagának minőségét