Site icon Business Box

Válassz sütőt praktikusan

Egy jó sütő a hétköznapokon is nagy segítség, de az ünnepek, különösképpen a karácsony, szilveszter közeledtével a konyha főszereplőjévé válik. Ez az a pont, ahol egy jól megválasztott sütő rengeteg terhet le tud venni a vállunkról. Cikkünkben sorra vesszük azokat a gyakorlatias szempontokat, amelyek alapján az igényeinknek legmegfelelőbb sütőt választhatjuk ki a kínálatból.

Általában az alapján szokták rangsorolni a sütőket, hogy elektromos vagy gázüzeműek-e, hiszen az, hogy milyen energiaforrás áll a rendelkezésünkre az üzemeltetéshez és hogy melyiket tudjuk gazdaságosan a költségvetésünkhöz igazítani a legalapvetőbb szempont. Mi egy ettől eltérő, ám ésszerű rendszert választottunk: a gyakorlatiasságot.

Beépíthetőség, hőelosztás, hatásfok:

Az egy vagy két sütőtérrel rendelkező, többfunkciós, konyhabútorba építhető, hőlégkeveréses elektromos sütő rendkívül praktikus, ugyanakkor az egyszerű egylégterű, gázüzemű sütő fenntartás-fogyasztás aránya gazdaságosabb, annak ellenére, hogy a hatásfoka sokkal gyengébb, mint az elektromos sütőké.

A konyhabútorba építhető sütők általában 60 centiméter szélesek, de változó magasságúak lehetnek a beépítés helyének megfelelően:

Hagyományos sütő

Esetükben hőfokbeállítással és a sütőrács/tepsi elhelyezésének módosításával lehet a sütést szabályozni, a hőforráshoz közelebb elhelyezett étel hamarabb megsül.

Hőlégkeveréses vagy ventilátoros sütő

Többfunkciós sütő

Felső és alsó hőforrással rendelkezik, valamint grillsütő és hőlégkeverés funkciókkal, melyek lehetővé teszik, hogy önállóan vagy a funkciók kombinálásával süssünk.

A többfunkciós sütőknek gyakran van egy szellőztető funkciója is, melyet a sütő lehűtésére lehet használni:

Kapacitás, sütőtér:

Kontroll panel:

A legmagasabb árkategóriájú sütők általában érintőképernyős, sőt, interaktív smart-vezérlővel rendelkeznek, míg az alacsonyabb kategóriájúak egyszerűbb, analóg jelzőrendszerrel, azaz gombokkal és tárcsákkal. Ezek ugyan kényelmesek és egyszerűen használhatók, de a sütő pontos hőmérsékletének beállítása kényes ételek esetén – lásd szuflé- nem mindig megbízhatók.

Tisztítás:

A sütő hagyományos tisztítása nem tartozik a legközkedveltebb házimunkák közé és nem véletlen, hogy az öntisztító sütő rendkívül vonzó lehetőség.

Pirolitikus tisztítás:

A pirolitikus sütő speciális programja felmelegíti a sütőteret nagyjából 500 °C fokra, ami minden szennyeződést hamuvá éget. Természetesen használat előtt mindent el kell távolítani a sütőtérből, majd a program végeztével, illetve a sütőtér kihűlését követően egy nedves ruhával ki kell törölni azt. Magától értetődően a sütőrácsokat hagyományos módszerrel, kézi tisztítással kell letakarítani.

Katalitikus tisztítás:

A sütőtér oldalán, hátán, tetején található különleges porózus felület felszívja a zsírokat, majd 200 °C fok feletti sütéskor a zsír az oxidációs folyamat során gőz halmazállapotúvá válik. Hátrányuk, hogy telítődnek, ezért időnként cserélni kell őket, valamint sérülékenyek, semmilyen kézi vagy kémiai tisztítást nem viselnek el.

Hidrolitikus tisztítás:

A sütőtepsibe öntött vizet a sütőben felmelegítjük. Ha van AquaClean program, az magától beállítja a hőfokot, ha nincs, akkor 50-60 °C fokra állítsuk be a sütőt. Az így keletkező gőz fellazítja a sütőtérben a szennyeződéseket, melyeket ezután kis utómunkával egyszerűen ki lehet törölni a sütőtérből. Zöld megoldásként szódabikarbóna vagy ecet hozzáadásával a makacsabb szennyeződések is súrolásmentesen eltávolíthatók.

+1 szempont:

A háztartási eszközök hosszútávú beruházások. Akkor járunk el a legkörültekintőbben, ha vásárlás előtt a kiszemelt sütő adatainak megadása után a Business Box kalkulátorának segítségével tájékozódunk a sütőre köthető kiterjesztett és baleseti garancia opcióiról!